A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Відзвітуйтеся за земельні ділянки до 20 лютого

Дата: 13.02.2020 13:20
Кількість переглядів: 558

 

Надвірнянське управління ГУ ДПС надає інформує:

 

Відзвітуйтеся за земельні ділянки до 20 лютого

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Форма податкової декларації плати за землю на поточний рік встановлена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 №560 із змінами, який передбачає розбивку річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати звітну податкову декларацію щомісяця, що звільняє його від обов'язку подання її не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

При цьому за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі, платник подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

 

Кому не потрібно декларувати доходи

В Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних упродовж 2019 року. Утім, пунктом 179.2 статті 179 Податкового кодексу України визначено категорію громадян, яким не потрібно подавати до податкових органів річну податкову декларація про майновий стан та доходи за минулий рік (далі - Декларація).

Декларація не подається, якщо платник податків (декларант) отримував доходи:

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування з нотаріальним посвідченням договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

 

 

- виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;

- від податкових агентів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких вже сплачено податок, відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ.

Нагадаємо, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються, зокрема, об’єкти спадщини, які успадковують члени сім’ї першого і другого ступеня споріднення – батьки, чоловік або жінка, діти, в тому числі усиновлені (І черга);  рідні брати і сестри, бабуся, дідусь з боку матері з боку батька, внуки (ІІ черга).

Крім того, від обов'язку подання Декларації, незалежно від виду та суми отриманих доходів, звільняються платники податку, які:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Додамо, що усі вищеперераховані категорії громадян, що не мають обов’язку подання Декларації, можуть зробити це добровільно, зокрема, для того, аби отримати податкову знижку за понесені упродовж 2019 року певні витрати. При чому зробити це вони можуть до кінця поточного року, а не тільки у період кампанії декларування, яка триватиме до 1 травня 2020 року.

 

 

За наявності хоча б одного об’єкта оподаткування або об’єкта пов’язаного з оподаткуванням платник податків зобов’язаний повідомити податкову

За наявності хоча б одного об’єкта оподаткування або об’єкта пов’язаного з оподаткуванням платник податків зобов’язаний повідомити податкову.

Нагадаємо, платники податків повинні повідомляти орган ДПС про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які належать їм на праві власності або користування. Подавати форму № 20-ОПП зобов’язані всі платники податків: юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи, фізичні особи-підприємці.Форма повідомлення про об’єкти оподаткування наведена в додатку 11 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588. Алгоритм її заповнення та подання прописано в розділі VIII Порядку № 1588.

Повідомлення № 20-ОПП подається до органу ДПС за основним місцем обліку платника податку протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування. Повідомлення також слід подавати у разі зміни відомостей про відзвітовані раніше об’єкти. Зокрема, у разі зміни типу, найменування, місцезнаходження, стану об’єкта оподаткування, його вибуття (припинення права власності або користування). Для цих випадків строки подання оновленої форми не встановлено і потрібно дотримуватися строків, установлених для першого подання повідомлення, – 10 робочих днів після виникнення змін. Цей строк відлічується з дати набуття у платника зареєстрованого речового права або оформлення прав щодо інших об’єктів оподаткування, для яких необов’язкова реєстрація у Реєстрі речових прав на нерухоме майно (рухоме та інше майно).

За вибором платника форма № 20-ОПП подається:

у паперовому вигляді – надсилається поштою або передається особисто керівником/представником платника податків;

в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків або інший програмний продукт, який забезпечує формування вихідного файлу відповідного формату.

За неподання у визначені строки, подання з помилками чи не в повному обсязі форми № 20-ОПП до платника застосовується штраф, передбачений п. 117.1 ст.117 Податкового кодексу України. Зокрема, розмір штрафу для фізичних осіб – підприємців становить 170 грн, а для юридичних осіб - 510 гривень. А в разі неусунення порушень або повторного порушення протягом року – 340 та 1020 гривень відповідно.

Якщо платник виявив помилку в поданому повідомленні про об’єкти оподаткування № 20-ОПП, він повинен подати форму з виправленою інформацією до органу ДПС за основним місцем обліку. У графі «Відомості про об’єкти оподаткування» наводиться код ознаки «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування». До форми додається супровідний лист платника, у якому в довільній формі зазначається факт виправлення помилки.

Інформацію про типи об’єктів оподаткування можна знайти в рекомендованому Довіднику типів об’єктів оподаткування, який розміщено на вебпорталі ДПС України у розділі «Довідники, реєстри, переліки»  або за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

Додатком до самого повідомлення у Порядку № 1588 розміщено пам’ятку про заповнення форми № 20-ОПП.

 

До уваги платників ПДВ!

Звертаємо увагу платників податку на додану вартість щодо змін  в Порядку зупинення реєстрації податкової накладної. Зокрема, в новому Порядку визначено такі поняття як :

порядок автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків;

- порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН;

- порядок подання Таблиці даних платника податку;

- порядок приймання відповідних рішень Комісією контролюючого органу;

- перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ;

- критерії ризиковості здійснення операцій;

- порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

Зазначені зміни затверджено постановою Кабінету міністрів України від 11.12.2019 р. № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Постанова набрала чинності з 01.02.2020 року.

 

Приймаєте працівника на роботу – повідомте податкову

Керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Повідомлення може подаватися такими способами:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Зразок форми повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р.№ 413.

Особливу увагу звертаємо роботодавців, на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

Виходячи з норм чинного законодавства за не подання повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників до податкових інспекцій передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати (4723 грн).

 

За здійснення господарської діяльності без державної реєстрації передбачена адміністративна відповідальність

За порушення порядку провадження господарської діяльності, у тому числі здійснення діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073–X передбачена відповідальність.

Зокрема, відповідно до вищевказаної статті Кодексу про адміністративні правопорушення, за проведення господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, передбачено накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Також, дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Отримання доходу у великих розмірах має місце, коли його сума у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Нагадаємо, відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436–IV підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і

і соціальних результатів та одержання прибутку.

 

Застосування програмних РРО з 19 квітня 2020 року

Відповідно до Закону України від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з 19 квітня 2020 року суб’єкти господарювання матимуть можливість застосовувати програмні реєстратори розрахункових операцій.

Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої (комп'ютері, смартфоні, планшеті), який призначена для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів чи наданих послуг, операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Законом також передбачено, що ДПС України забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання програмного РРО. Всі розрахункові операції реєструватимуться на фіскальному сервері ДПС.

Фіскальний сервер - це сервер, через який реалізується фіскальна функція, знайома нам зі звичайних РРО і призначений він для реєстрації звичних для нас розрахункових операцій.

Такий сервер здійснює:

реєстрацію програмних РРО, електронних розрахункових документів та

електронних фіскальних звітів, а також збереження даних щодо проведеної операції з присвоєнням фіскальних номерів та надає доступ до інформації про розрахункові операції, проведені з використанням Програмних РРО.

У разі використання програмних РРО, суб’єкти господарювання повинні подавати до податкових органів електронні фіскальні звіти та електронні фіскальні звітні чеки.

 

Громадяни, які оплачують навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, можуть отримати податкову знижку

Громадяни, які у 2019 році сплачували кошти на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти мають право скористатися податковою знижкою. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

З метою отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків до 31 грудня 2020 року (включно) декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2019 податковий рік.

Разом з декларацією необхідно надати: довідку про доходи за звітний рік за встановленою формою, копію паспорта особи, яка звертається за податковою знижкою, її ідентифікаційний номер, копії договорів та копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати.

У разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про шлюб).

Крім цього, необхідно подати заяву, із зазначенням номера рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка.

Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Подати декларацію для отримання податкової знижки можна як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Детальну інформацію про подання декларації, зокрема форму річної податкової декларації і зразок її заповнення, можна отримати на офіційному порталі Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області у розділі «Декларування доходів громадян». Також громадяни можуть звернутися в Центр обслуговування платників, де фахівці ДПС нададуть необхідні консультації та допоможуть правильно заповнити декларацію.

Нагадаємо, що податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується  оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Перелік витрат, які включаються до податкової знижки, визначено статтею 166 Податкового кодексу України.

Податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи - підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки не сплачують податок з доходів фізичних осіб.

 

РРО не застосовується якщо кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця

Якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця.

Якщо ж розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення «розрахункової операції» для цілей Закону України від 06.07.1995 №265, із змінами та доповненнями. У цьому разі необхідно застосовувати РРО.

 

Іноземні доходи: як оподатковуються та декларуються?

Фізичні особи, які є громадянами України та працюють тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлено п.170.11 ст.170 Податкового кодексу, відповідно до якого, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан i доходи.

Такі іноземні доходи є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Поряд з цим, слід зазначити, що між Урядом України та Урядами інших іноземних держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування. Тому, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Звертаємо увагу, податкова декларація про майновий стан і доходи  подається за вибором платника у будь-який зручний спосіб:

- через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису);

- до центрів обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації);

- поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь