A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

До відома!

Дата: 01.04.2021 16:39
Кількість переглядів: 573

01 квітня 2021 року в приміщенні міської ради під керівництвом першого заступника міського голови Романа Якубовського відбулася робоча зустріч з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

Були присутні :

- Вередюк Юрій Васильович -  начальник Яремчанської державної податкової інспекції ГУ ДПС в Івано-Франківській області , заступник голови робочої групи;

- Безбородько Ольга Василівна - головна спеціалістка з оплати праці    управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому, секретар робочої групи;      

- Кіщук Галина Василівна - начальниця фінансового управління міськвиконкому;

- Іванішак Мар'яна Іванівна- головна спеціалістка відділу економічного розвитку, туризму, зовнішніх зв'язків, інвестиційної політики - інспектор праці міськвиконкому;

- Плесканка Тетяна Василівна - директорка Яремчанської міської філії Івано-Франківського обласного центру зайнятості;

          На засіданні робочої групи було розглянуто питання щодо роботи, спрямованої на легалізацію та попередження тіньової зайнятості населення, додержання законодавства про оплату праці.

          Було вирішено проаналізувати роботу підприємств юридичних осіб та СПД-фізичних осіб по деяких напрямках їх господарської діяльності. Зокрема, звернути увагу та зробити аналіз здійснення підприємницької діяльності із залученням найманих працівників у таких сферах господарювання:

          - діяльність готелів та ресторанів;

          - розпилювання, стругання та інші види механічного оброблення деревини;

          - стоматологічні послуги загального та спеціального характеру;

          - продаж підакцизних товарів ( алкоголь, тютюн, нафтопродукти).

 

          Питання відповідальності роботодавців за використання найманої праці без оформлення трудових відносин залишається на сьогодні найбільш актуальним. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства, а досить часто взагалі його порушують. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

          В той же час, неналежне оформлення трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником позбавляє прав працівника на всі трудові права, включно з правом на повноцінну оплату праці та нарахування страхового стажу. З іншої сторони,  роботодавці - юридичні та фізичні          особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність не тільки у вигляді  попередження, а й накладення штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, у розмірі 60 тис. грн. (з 01.01.2021 року) за кожного працівника,виявленого на момент перевірки.

          Ще одним негативним моментом "тіньової" зайнятості та зарплати у конвертах є недопоступлення податку на доходи з фізичних осіб до місцевого бюджету. Враховуючи, що  ПДФО є одним із бюджетоутворюючих податків, зменшення його сплати до бюджету не дає змогу в повній мірі виділяти кошти на соціально-економічний розвиток нашої громади, швидше втілювати у життя заплановані проекти та програми, покращувати інфраструктуру та розвиток нашої міської ради.

          Тому, звертаємось до всіх суб'єктів господарювання – дотримуйтесь трудового законодавства та партнерських відносин при прийнятті працівника на роботу – адже це запорука успіху Вашої справи та  нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь