A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Спадкування земельної ділянки

Дата: 23.09.2021 15:16
Кількість переглядів: 246

Спадкування земельної ділянки здійснюється за законом або заповітом.

            Спадкоємцем за заповітом є особа, визначена у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкування здійснюється за законом.

            Для спадкування земельної ділянки потрібно подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу протягом 6 місяців після смерті спадкодавця. Заява подається за останнім місцем проживання померлого. Якщо ж місце проживання померлого невідоме, то місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини.

            Після відкриття спадкової справи нотаріус на підставі поданих документів від спадкоємця перевіряє наявність зареєстрованого права на ділянку за померлим в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Якщо інформація про зареєстроване право власності та наявність кадастрового номера земельної ділянки підтверджується, то в подальшому нотаріус має право видати спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

            Однак існують ситуації коли спадкодавцю за життя був виданий документ на право власності на земельну ділянку, якій кадастровий номер присвоєно не було.

            В такому випадку спадкоємцю необхідно звернутися в землевпорядну організацію з метою виготовлення технічної документації на земельну ділянку. У подальшому після розробки та узгодження документації у відповідних установах відомості про земельну ділянку вносяться до Державного земельного кадастру з присвоюванням їй кадастрового номера та видачею про це витягу. У тому числі на підставі цього документа, нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та реєструє його право власності на земельну ділянку.

            Від сплати податку при отриманні у спадщину земельної ділянки звільняються спадкоємці, які є родичами першого та другого ступеня споріднення. Решта осіб сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% або 18% від вартості ділянки.

 

 

Відділ «Яремчанське бюро правової допомоги»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь