Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Про бюджет громади на 2023 рік

Дата: 02.01.2023 13:51
Кількість переглядів: 228

Минулого тижня був прийнятий основний фінансовий документ громади – міський бюджет на 2023 рік.

Не зважаючи на війну, на наступний рік запланований найбільший, за останні роки, бюджет – 142 млн гривень власних доходів. У тому числі 4,7 млн гривень доходів спеціального фонду та 137,2 млн гривень доходів загального фонду, освітня субвенція – 55,7 млн гривень. Отож загальні доходи включно з трансфертами та субвенціями становитимуть 197,7 млн гривень.

Основним бюджетоформуючим податком залишається податок на доходи фізичних осіб, який запланований у сумі 74,6 млн гривень, що становитиме 52% від усіх доходів.

Також заплановано:

- 7,3 млн гривень акцизного податку від пального;

- 7,1 млн гривень акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

- 25,5 млн гривень від плати та орендної плати за землю і податку за нерухомість;

- 13 млн гривень єдиного податку;

- 3,3 млн гривень туристичного збору.

Попри військовий стан, бізнес на нашій території доволі активний, що дає змогу очікувати таких високих доходів.

Наголошуємо, досить вагому частку (близько 20%) в цих доходах займають податки від підприємств та СПД, які перереєструвалися або релокувалися та здійснюють сплату податків на нашій території.

Збільшення доходів нашого бюджету дозволять, відповідно, збільшувати і наші видатки. Так, на освіту у 2023 році у нас заплановано 64,4 млн гривень;

- 7,7 млн гривень на соціальний захист;

- 6,2 млн гривень на дитячу школу мистецтв;

- 4,8 млн гривень на заклади культури;

- 34,5 млн гривень на комунальні підприємства;

- 4,9 млн гривень на заклади охорони здоров'я.

Такі видатки дадуть змогу в повному обсязі забезпечувати стабільну та ефективну роботу всіх галузей на території міської ради.

Особливу увагу хочеться звернути на фінансування КНП "Яремчанська центральна міська лікарня". Заклад обслуговує пацієнтів з громад колишнього складу Яремчанської міської ради, місцевих жителів, туристів та внутрішньо переміщених осіб, однак фінансує лікарню тільки Яремчанська громада. У 2022 році на функціонування закладу було виділено 5 669 479 гривень. Щодо субвенцій із сусідніх громад, надійшло лише 90 тис грн. від Поляницької ТГ, які спрямували на відновлення зовнішньої мережі електропостачання. Від інших громад не було ніякого співфінансування. Враховуючи, що частка пацієнтів з сусідніх громад становить майже 40%, то все ж звертаємо увагу їхнього керівництва на необхідність долучатися до фінансування закладу в новому році.

Також хотілося б розказати про динаміку зростання доходів нашої громади. Для порівняння, власні доходи у 2020 році становили 81,4 млн гривень, у 2021 – 107,8 млн гривень. У 2022 році - 130,4 млн гривень.

Отож, на прикладі показників попередніх та наступного року, можна говорити про можливість ефективної співпраці та порозуміння між владою і бізнесом, що дає змогу залучати кожного року до місцевого бюджету все більше коштів від платників податків.

Тому з надією дивимося в наше майбутнє – наступного року і надалі фінансуватимемо ЗСУ, будемо ремонтувати дороги, розбудовувати інфраструктуру, розвивати освіту й охорону здоров’я, і, найголовніше, чекатимемо Перемоги та миру в державі.

Дякуємо нашим воїнам за можливість робити все це!

Вітаю всіх мешканців громади з прийдешнім Новим роком та Різдвяними святами! Бажаю якнайшвидшої Перемоги та миру, здоров‘я і добра, Божої опіки та впевненості у завтрашньому дні!

З повагою - перший заступник міського голови Роман Якубовський

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь