Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Кір: чим небезпечна інфекція

Дата: 20.09.2023 09:34
Кількість переглядів: 111

                      

          В Україні реєструють випадки  кору, МОЗ закликає громадян вакцинувати дітей. Кір – небезпечне захворювання, яке поширюється надзвичайно стрімко та може мати серйозні наслідки для здоров’я.

 Чим небезпечний кір?           

          Кір швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворого. 9 з 10 не вакцинованих людей, що контактують із хворим, можуть інфікуватися. Вірус кору може зберігати заразність в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

          Інкубаційний період хвороби становить 10-12 днів. Далі починається період захворювання з високою температурою, головним болем, нежитем, сухим кашлем, збільшенням лімфовузлів, запаленням слизової оболонки очей. На 4-5 дні хвороби з'являється червоний висип - спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілі. Якщо не вакцинована дитина інфікується  та перехворіє на кір у неї, зрозуміло, сформується природний імунітет. Кір може мати важкий перебіг. Хворі часто потребують госпіталізації. Головна причина – недостатнє охоплення щепленнями, яке чи не єдине може захистити від хвороби.

          Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби – вакцинація, яка формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання.

          Вакцинацію від кору, краснухи та паротиту (КПК), відповідно до календаря профілактичних щеплень, мають робити дітям у 12 місяців та ревакцинацію у 6 років. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь