A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

«Допомога Івано-Франківщині від нас та наших партнерів – не одноразова акція. Ми маємо намір працювати тут тривалий час»

Дата: 26.10.2023 17:56
Кількість переглядів: 746

Людмила Чуркіна,

генеральний директор благодійного фонду «Жовто Блакитні Крила»:
«Допомога Івано-Франківщині від нас та наших партнерів – не одноразова акція. Ми маємо намір працювати тут тривалий час»

                         

За дев’ять років свого існування благодійний фонд «Жовто Блакитні Крила» пройшов тернистий шлях. Трансформувався зі звичайного об’єднання волонтерів, який одного разу згуртував небайдужих відчайдухів, і ті з перших днів російської агресії на Сході України почали надавати допомогу мешканцям Донецької та Луганської областей. Вони привозили і роздавали гуманітарну допомогу, евакуювали людей з окупованої території у безпечні локації, допомагали родинам адаптуватися, досягати стабільності та впевненості. Саме в той час волонтери й визначили свій пріоритетний напрямок – вони зосередили свою турботу на дітях та їхніх родинах. Тому наступні їхні проєкти вже в якості офіційно зареєстрованої благодійної організації були саме для дітей, їхніх батьків і найближчого їхнього оточення.


«Як би це пафосно не звучало, але діти - це майбутнє країни, - розповідає генеральний директор БФ «Жовто Блакитні Крила» Людмила Чуркіна. –  Вони мають бути здорові і в безпеці. У них має бути їжа, одяг, іграшки. Вони мають відвідувати дитячі садочки і вчитися у школах. А біля них мають бути люблячі батьки – спокійні, впевнені в собі, врівноважені.
Порушення прав дітей – це одна з найрозповсюдженіших практик на думку правозахисників. А діти – одна із найвразливіших категорій нашого суспільства. Мова не лише про домашнє насильство, булінг, торгівлю дітьми,незаконне використання праці малолітніх. Я говорю про прикладні речі – право дитини на отримання медичних та освітніх послуг. Її ментальне здоров’я. Розвиток талантів та творчих здібностей. Під час повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну ми зіткнулися з кричущими порушеннями прав дітей. Власне, ось чому діти присутні практично в усіх проєктах нашого фонду»


Наразі  благодійний фонд «Жовто Блакитні Крила» - це велика організація з експертністю у багатьох сферах. За плечима – десятки проєктів, тисячі бенефіціарів, десятки мільйонів гривень на благодійність.


Людмила Чуркіна: «Наша організація однією з перших відгукнулася на прохання про допомогу від міської влади Ірпеня. Ми бачили деокуповане і зруйноване місто, бачили людей, які потребували нашої допомоги. І ми цю допомогу надавали – продуктовими, наборами, засобами для гігієни, зимовими наборами з теплими ковдрами та обігрівачами. 800 домогосподарств з ірпінського мікрорайону СМУ отримали суттєву грошову допомогу від наших партнерів та донорів. Цей проєкт ми реалізували у рамках допомоги ірпінському ліцею №3, який на 75% був зруйнований після обстрілів та бомбардувань міста. Допомогу отримували родини учнів, учителі, працівники ліцею. Пізніше ми і наші партнери взяли участь у відбудові цього навчального закладу».

 

Співпраця з містом-героєм Ірпінем та іншими деокупованими населеними пунктами Київської, Чернігівської, Харківської областей динамізувала ідею, яка тривалий час

не залишала в спокої керівництво БФ «Жовто Блакитні Крила».

Людмила Чуркіна: «Ідея релокації дітей у відносно безпечні регіони, оздоровчі виїзди та лікування дітей, які постраждали від війни, у нас народилася одразу. Це було дуже нагально, важливо і необхідно. Понад півтора роки тому ми з’явились на Івано-Франківщині. Наш проєкт запрацював, але навколо нього з’явилося ще кілька проєктів. Зрозуміло всі вони спрямовані на дітей та їхні родини»

 

Зараз на Івано-Франківщині вже створено 27 просторів дружніх до дітей на базі шкіл та оздоровчих закладів. Тут регулярно проводяться заходи з ментального здоров’я. Освітні програми, менторська підтримка, соціальні послуги з супроводу та надання допомоги ВПО та мешканцям громад, грошової допомоги на потреби дітей на суму понад 1 мільйон гривень – це лише невеликий перелік того, чим наразі займаються «Жовто Блакитні Крила» в окремих громадах Івано-Франківської області. Причому займаються не лише працівники фонду, а й мешканці громад із числа місцевих та ВПО. Для них фонд створив близько 60 робочих місць.
 

Лише впродовж 2022-2023 років командою фонду, до складу якої входять фахівці-професіонали з різних сфер, реалізовано в області певну частину програм екстреного гуманітарного реагування та проєктів у напрямках захисту прав дітей та допомозі родинам ВПО з дітьми. Це все стало можливим за  фінансової підтримки партнерів фонду - Українського Гуманітарного Фонду для України, Дитячого фонду Німеччини Childfund Deutschland, неурядові організації Terre des hommes – Україна (Швейцарія), Федерального уряду Німеччини, ЮНІСЕФ, Уряду Швейцарії.

             Мобільні бригади  фонду, до яких входять психологи, вчителі, фасилітатори можна бачити у різних населених пунктах області. Їхня робота охоплює щонайменше 800 дітей, а долають вони більше 2000 кілометрів на місяць.

 

З травня 2022 року один з офісів БФ «Жовто Блакитні Крила» релоковано  до міста Яремче. Саме тут команда фонду розпочала свою активну діяльність і сюди, у державний дитячий санаторій «Прикарпатський», вона привозить на реабілітацію та оздоровлення  дітей практично з усіх куточків України.

За півтора роки співпраці з «Прикарпатським» фонд за фінансування міжнародних донорів  покращив матеріально-технічний стан санаторію. Зокрема облаштовано та частково модернізовано їдальні та дитячі корпуси. У кімнатах з’явилися нові ліжка та матраци, м’які сучасні меблі. В трьох корпусах встановлено нові пластикові вікна та двері. Покращено умови харчування, якість приготування їжі, санаторій забезпечено  потужним генератором на 32 кВт. На території лікувального закладу «крила» організували центр надання психосоціальної допомоги «Генерація UA», де діти  наразі отримують якісні психосоціальні послуги. Залучено програму «Спільно» від ЮНІСЕФ. Фонд облаштував в одному з приміщень санаторію шелтер для проживання ВПО, а також збудував сучасний мультиспортивний майданчик. У БФ «Жовто Блакитні Крила» кажуть, що на сьогодні вже надали допомоги санаторію на суму понад 3 мільйони гривень. Але зупинятися на цьому не збираються.
 

Людмила Чуркіна: «Наша допомога на Івано-Франківщині  це не одноразова акція. Нашу роботу тут сприймають позитивно. Ми відчуваємо підтримку. А тому сюди ми, а відповідно і наші партнери, прийшли на довго. У нас багато планів і багато проєктів. На окремі з них вже є донори. Тому – рухаємось тільки вперед!»

 

Телефони "гарячої лінії" підтримки:

+380954804251 - підрозділ соціальної підтримки в Івано-Франківській області

+380954804136 - підрозділ соціальної підтримки в Закарпатській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь