A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Громада допомагає військовим. Щотижня. І це не завжди бюджетні кошти.

Дата: 15.11.2023 13:16
Кількість переглядів: 534

Громада допомагає військовим. Щотижня. І це не завжди бюджетні кошти.

Тож, коли йдеться про допомогу від громади, слід бути об’єктивними і враховувати не лише кошти місцевого бюджету.

Але почнемо ми, звісно ж, із бюджету нашої громади і видатків з нього на підтримку ЗСУ та інших формувань, які зараз боронять нашу країну.

Отож, щоб міська рада мала право щось купити за бюджетні кошти, має надійти запит від ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ (такі реалії, що лише після документального звернення уповноважені особи можуть спрямувати на потреби військових кошти з бюджету).

Станом на зараз усі запити від військових частин закриті (за деякими договорами очікується надходження товарів, за деякими триває процес оплати). На такі запити з коштів, передбачених на «Програму надання матеріально-технічної допомоги Збройним силам України, військовим частинам Національної гвардії України Міністерства внутрішніх справ та іншим частинам і формуванням військових частин Міністерства оборони України на 2023 рік» та «Програму фінансування мобілізаційних заходів та заходів з територіальної обороноздатності», інших програм у 2023 році витрачено 4 207 634, 36 грн.

За ці кошти було придбано для військових частин:

- одяг військовий та взуття

- зарядні пристрої (павербанки, акумулятори, блоки безперервного живлення)

- запасні частини до автомобілів, автомобільні шини, оплачено ремонти авто

- пальне

- тепловізори

- квадрокоптери

- квадроцикли

- комп’ютерну техніку

- будівельні матеріали.

Загальна сума фінансування вказаних програм на 2023 рік становить 10 000 000 грн та 10 950 000 грн відповідно, тобто наявні вільні кошти і у випадку звернення від військових частин їх одразу ж буде спрямовано на придбання вказаних у запиті товарів через тендерні процедури.

Отже, для потреб тероборони до кінця 2023 року передбачено ще 9 млн. 200 тис. гривень, для потреб інших формувань оборони – 8 млн. 420 тис. грн.

Окрім того, наприкінці 2022-го року, як тільки з’явилася можливість і хоч якісь зрозумілі правила використання бюджетних коштів громад, було придбано комплекти військової форми для тероборонівців та пальне на загальну суму 2 158 250 грн.

Загалом, якщо йдеться не лише про підтримку військових, а й тих служб, ПДФО від зарплат яких відносять до "військового", то з бюджету за умовами фінансування відповідних програм протягом 2022-2023 років було виділено на потреби поліції 887 тис. грн, пожежно-рятувальної служби – 875 тис. грн.

Окрім вказаних програм, із місцевого бюджету 2022-2023 років додатково профінансовано допомогу на лікування пораненим військовослужбовцям громади в сумі 1 920 000 грн та виплати сім’ям загиблих військовослужбовців на суму 1 300 000 гривень.

Рік ще триває, запити надходитимуть, і кошти із цих програм будуть використовуватися тільки на ці цілі.

Враховуючи геть незрозумілу ситуацію із використанням бюджетів громад, яка мала місце протягом майже всього 2022 року, з метою забезпечення військових із нашої громади було створено ініціативу, яка об’єднує меценатів із нашого краю та з закордону і ефективно працює досі.

Ще одна ініціатива – щомісячний добровільний збір коштів у сумі одноденного заробітку працівників установ та організацій громади також працює дуже ефективно.

Протягом 2022 року було зібрано 2 403 100 грн, за які придбано:

- вантажні автомобілі ЗІЛ – 2 шт.

- автомобілі легкові та буси – 9 шт.

- кріплення на АК-74

- пальне

- господарські та будівельні товари

- тепловізори

- «буржуйки»

- автозапчастини

- шини автомобільні

- старлінки

- квадрокоптери

- тактичні каски

- фарба автомобільна

- акумулятори автомобільні

- планшети

- зимова форма.

За 10 місяців 2023 року акумульовано 1 704 400 гривень, за які придбано:

- автомобіль вантажний ГАЗ 66

- старлінки та абонплату

- акумулятори

- інвертор

- оплачено послуги з ремонту автомобілів

- мастило автомобільне

- канцтовари

- принтери

- тепловізійні приціли

- прилади нічного бачення

- тепловізори

- дрони

- бензопилу

- пальне

- каски тактичні

- карти картографічні

- військові рюкзаки

- бронежилети

- генератори

- глушник

- оплачено послуги з фарбування авто

- павербанки

- додали кошти до покупки автомобілів

- колеса та диски автомобільні

- ноутбуки

- дрон-камікадзе.

Також саме з цих коштів додаткову виплату від громади (крім бюджетної) отримують сім’ї загиблих Героїв (650 000 грн загалом).

Навіть зараз, незважаючи на прогрес у сфері закупівель і спрощені процеси, є те, що ми не можемо придбати за бюджетні кошти (зокрема вживані автомобілі та обладнання, адже за бюджетні кошти можна придбати лише нове), а ще частіше бувають ситуації, коли «вже і зараз» є ключовим у запиті. І ми справді розуміємо, що це не забаганки, а реальна вимога ситуації, у якій перебуває військовий. Тоді часу на тендерні закупівлі просто немає, а от благодійна допомога та наявні кошти з одноденного заробітку саме на часі.

Протягом 2022-2023 років за благодійні кошти було придбано 27 автомобілів.

Ця ініціатива залучила величезну кількість благодійників, які й зараз знаходять можливість і кошти придбати авто, оргтехніку чи інші необхідні речі для наших військових.

Не залишають нашу громаду і її мешканців міста-партнери та закордонні фонди, із якими співпрацюємо. Так, місто-партнер Намислів у перші місяці повномасштабного вторгнення передали для Яремчанської громади та наших військових тонни ліків, продуктів харчування та гігієни, а в подальшому – генератори, рації, термобілизну та формений одяг.

Не буває такого, щоб військовослужбовець за зверненням не отримав допомоги (іноді бувало не все, але ми це виправляли й досилали).

Ми розуміємо, що військові мають кудись повернутися у випадку ротації, тож наша тероборона має в розпорядженні будівлю в середмісті для власних потреб, для потреб батальйону виділено земельну ділянку, ринкова вартість якої становить близько 19 000 000 грн. І це не допомога, так просто має бути!

А ще в громаді працюють волонтерські ініціативи та волонтери, які забезпечують військових на дуже високому рівні. І їхня праця є вкрай важливою, як і внески кожного з нас, хто долучається до зборів.

Тож твердження, що Яремчанська громада «найменше допомагає військовим» зовсім не відповідає дійсності, адже ми всі спільно працюємо на одну мету і використовуємо для цього усі наявні способи, а не лише бюджет.

Не дивлячись на те є в нас «військове» ПДФО чи немає, ми продовжимо допомагати військовим, бо інакше бути не може!

Замість висновку – НАМ ВАЖЛИВА ДУМКА ВІЙСЬКОВИХ, тих, заради кого ми й намагаємося допомогти, тих, завдяки кому досі маємо можливість допомагати і працювати.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь