Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Цікаві факти з історії та сучасності регіону

Дата: 03.08.2019 19:42
Кількість переглядів: 1970

Місто Яремче пов’язано з іменем легендарного народного героя Олекси Довбуша та його побратимів Василя Баюрака з Ямни та Павла Орфенюка з Дори.

У жовтні 1908 року у татарівських лісах полювала віденська аристократія, а з ними і архикнязівна Марія Тереза та князі Ліхтенштейни.

У 1893 році в селі Дора (урочище Білий Камінь) знайдено скарб бронзових виробів (котли та меч), що датуються віком 800 років до н.е.

25 серпня 1896 року створений туристичний клуб «Клуб Яремчанський». Силами клубу маркувалися стежки для прогулянок в гори, зроблено сходинки до водоспаду «Пробій», визначено місця для риболовлі. «Клуб Яремчанський» робив все, щоб привабити відпочивальників і відділити Яремче від Дори.

У 1901 році в Микуличині було відкрито перший український готель. Львівське товариство орендувало в пароха о. Тадея Галайчука у віллу поблизу залізничного вокзалу. Вілла мала два поверхи, великий зал - гостинницю і вісім кімнат. 

У 1905-1906 роках в Яремче відпочивало за сезон 1500 чоловік, що приносило власникам вілл до 200 тис. корон щорічно.

У 1912 році в Яремче відпочивало 2400 чоловік. Цього року багато часописів Галичини писали про перебування в Яремче майбутнього престолонаслідника Карла Франца Йосипа Габсбурга, який згодом став австро-угорським цісарем Карлом І (1916 – 1918).

На початку першої світової війни багато яремчанських юнаків зібрались на привокзальному майдані навпроти готелю Гануса, щоб записатись в Легіон Українських Січових Стрільців (УСС). Напутню промову перед добровольцями виголосив український письменник, педагог Богдан Лепкий (1972 – 1941).

У 1941-1942 роках Микуличинським надлісничим був чоловік відомої української письменниці Ірини Вільде Е.Полотнюк, що був розстріляний німцями.

До 2006 року у вжитку були дві назви міста — Яремча і Яремче, перша з яких з'явилася у 20-х роках ХХ ст. завдяки польським урядовцям, а потім була зафіксована радянськими. Первісну назву Яремче було уточнено рішенням Верховної Ради України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь