A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Надвірнянське управління ГУДПС в Івано-Франківській області інформує

Дата: 26.12.2019 14:49
Кількість переглядів: 1360

З січня 2020 року змінюються реквізити бюджетних рахунків з єдиного внеску

3 січня 2020 року Державною казначейською службою України вводяться в дію нові рахунки для зарахування надходжень з єдиного внеску. Реквізити рахунків змінено у зв’язку із запровадженням з 1 січня 2020 року нового Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203 (із змінами та доповненнями), та на виконання вимог постанови Правління Національного банку України від 28.12.2018 №162 «Про запровадження міжнародного банківського рахунку (IBAN) в Україні».

Звертаємо увагу, що кошти сплачені платниками з 03.01.2020 на старі рахунки 3719 по зарахуванню єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження, у зв’язку з неможливістю здійснення переакредитації на рахунки, відкриті відповідно до різних Планів рахунків.

Інформацію щодо реквізитів нових рахунків 3556, які почнуть діяти з 03.01.2020 року, розміщено на офіційному веб-порталі Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області в розділі «Бюджетні рахунки».

 

Розширено перелік видів діяльності, які заборонені для застосування спрощеної системи оподаткування

Платниками єдиного податку першої-третьої груп не можуть бути суб'єкти господарювання, зокрема, ті, що здійснюють діяльність:

з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності);

з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;

з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

 

Нагадаємо, що зазначене обмеження внесене Законом України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

 

Оновлено декларацію з податку на прибуток підприємств

20.12.2019 у бюлетені «Офіційний вісник України» № 98/2019 опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 14.11.2019 № 481 (далі –Наказ № 481), яким затверджено зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація).

Наказом № 481 форму Декларації приведено у відповідність до чинних норм Податкового кодексу України, зокрема, внесено зміни до додатків РІ, ПН, ВП до Декларації та впроваджено новий додаток ПП щодо податкових пільг.

Наказ № 481 набрав чинності з дня його офіційного опублікування (крім підпункту 3 пункту 1 та пункту 3 Змін до форми декларації (щодо нового додатку ПП), які наберуть чинності з 01 січня 2020 року).

 

Нові можливості Електронного кабінету у зв’язку з запровадженням програмних РРО

Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» до п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) додано новий підпункт 14.1.278, яким встановлено, що його користувачам – покупцям (споживачам) товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет, який функціонує відповідно до ст. 421 ПКУ, забезпечується можливість:

? контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів реєстраторів розрахункових операцій;

? заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;

? отримання інформації про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.

 

Про строки сплати ПДФО та військового збору роботодавцем

Роботодавець є податковим агентом.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь працівника – платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену у ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО до бюджету.

Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику ПДФО, то ПДФО, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Норми визначені п. 168.1 ст. 168 ПКУ.

Військовий збір сплачують у ті ж самі строки, що і ПДФО.

 

Програмні реєстратори розрахункових операцій: переваги використання

Усі суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі матимуть можливість застосовувати Програмні РРО. Така альтернатива звичайним РРО стане реальністю вже у квітні 2020 року завдяки законодавчим змінам, внесеним Законом України від 20 вересня 2019 року №128-IX .

Спрощення та прискорення процедури реєстрації РРО передбачає реєстрацію програмних РРО виключно онлайн - засобами Електронного кабінету платника податків без подання реєстраційних документів, шляхом отримання електронного номера, який ідентифікуватиме програмний РРО у інформаційній системі контролюючого органу.

Програмне рішення можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні. Виключається використання інформаційних еквайєрів, послуг центрів сервісного обслуговування, укладання відповідних договорів, придбання класичних РРО. Використання програмного РРО буде коштувати в рази дешевше та не потребуватиме витрат на його обслуговування.

Бізнес самостійно обирає, яким програмним рішенням йому скористуватись: запропонованим від держави, яке є безкоштовним, або придбаним від іншого розробника чи власним, створеним самостійно. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС, в тестовому режимі (для отримання пропозицій щодо покращення функціоналу) буде після 1 січня 2020 року, а повнофункціональне, доопрацьоване – з 1 квітня 2020 року.

На період виходу з ладу Програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Альтернатива - застосування резервного РРО.

На період відсутності зв'язку між Програмним РРО та сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих (та виданих на такий випадок) сервером ДПС. Їх суб'єкт господарювання може використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця.

У таких розрахункових документах має бути зазначено, що розрахункова операція проведена у режимі офлайн і такі документи мають зберігатися Програмним РРО до моменту отримання від ДПС підтвердження про доставку розрахункових документів.

Суб'єкти господарювання зобов’язані надавати покупцю (включаючи операції через мережу Інтернет), при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений Програмний РРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

ДПС надаватиме безкоштовну інформаційну підтримку щодо реєстрації та застосування програмних РРО.

 

До боржників, які мають податковий борг може бути застосовано адміністративний арешт майна

До платника податків, який не сплачує податковий борг та нарощує його суму, може бути застосований адміністративний арешт майна та коштів.

Застосування адміністративного арешту майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання ним його обов’язків, які визначені і законодавством підставами для його застосування є:

- платник податків порушує правила відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі;

-  фізична особа має намір виїхати за кордон;

-  платник податків відмовляється від проведення документальної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутність дозволів (ліцензій) на здійснення господарської діяльності, та у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, або ж вчиняє дії з переведення майна  за межі України;

- платник відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна , яке перебуває в податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складання акту опису майна, яке передається у податкову заставу;

- платник податків ( його посадові особи, особа) здійснює готівкові розрахунки та/або провадять діяльність що підлягає ліцензуванню відмовляється від проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів.

Наголошуємо, що арешт може бути накладено на будь-яке майно платника, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та кошти на рахунку платника податків.

Водночас при наявності податкового боргу або ж заборгованості з єдиного внеску, до боржника застосовуються штрафні та фінансові санкції, що відповідно збільшує суму боргу, яку необхідно буде сплатити.

З метою забезпечення погашення боргу податкові керуючі, закріплені за таким боржником, проводять опис майна в податкову заставу і здійснюють її реєстрацію у відповідному Державному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. Зазвичай, цим майном боржник не може вільно розпоряджатися (відчужувати) без згоди контролюючого органу.

На підставі судового рішення фахівці податкової служби можуть вилучати у боржника готівку, реалізовувати на торгівельних біржах майно, що перебуває в податковій заставі, а кошти спрямовувати на погашення податкового боргу та заборгованості по єдиному внеску.

Слід зазначити, що стягнення податкового боргу, заборгованості по ЄСВ з фізичних осіб здійснюється органами державної виконавчої служби по місцю проживання боржника. Працівники ВДВС з метою забезпечення виконання судового рішення звертаються до суду з заявою про заборону виїзду боржника за кордон до повного виконання ним судового рішення і погашення боргу.

Тому рекомендуємо платникам податків своєчасно сплачувати податкові зобов’язання до бюджетів в тому числі і з єдиного внеску, не допускати виникнення податкового боргу і не створювати собі зайвих проблем та незручностей при розпорядження власними коштами та майном у господарській діяльності.

 

Новорічні подарунки: особливості оподаткування

Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб вартість дарунків, наданих такому платнику суб’єктом господарювання, який у розрахунку на місяць не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року.

При цьому, якщо дитячі подарунки планується дарувати у 2020 році (тобто, нарахування такого доходу відбудеться у 2020 році), то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюватиметься виходячи з нового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2020.

Нагадаємо: об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб фізичної особи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Разом з тим, статтею 165 Податкового кодексу України встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб, зокрема - вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

 

Змінюєте місце проживання - своєчасно подайте актуальні дані в Державний реєстр фізичних осіб - платників податків

Відповідно до вимог ст. 70 Податкового кодексу України громадяни у разі зміни місця проживання зобов’язані протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР для внесення відповідних актуальних даних в Державний реєстр фізичних осіб - платників податків.

Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.

У протилежному випадку громадянин може не отримати повідомлення від органу ДПС про нараховані суми податкових платежів, а відтак своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати зазначених податків.

Отже, громадянам, щоб не потрапити у перелік податкових боржників, варто невідкладно подати заяву за формою 5-ДР за місцем нової реєстрації (проживання).

 

Платник єдиного податку не має право здійснювати види діяльності , які не зазначені в його облікових даних

В Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань містяться дані, зокрема, про види діяльності фізосіб-підприємців.

До реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про платника єдиного податку, зокрема, види господарської діяльності.

Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Отже, підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Підприємець-платник єдиного податку, який здійснює види діяльності, не зазначені в його облікових даних та в реєстрі платників єдиного податку, зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів (загальна система оподаткування) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалися види діяльності, які не зазначені в його облікових даних та реєстрі платників єдиного податку.

 

ФОП заборонено використовувати поточний рахунок, відкритий на фізичну особу, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності

Відповідно до п. 5 розд. І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 01 квітня 2019 року № 56) (далі – Інструкція № 492), клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської діяльності, незалежної професійної діяльності і власних потреб.

Особа, яка відкриває рахунок фізичній особі (власник рахунку/представник власника рахунку/особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (абзац другий п.п. 1 п. 16 розд. І Інструкції № 492).

Згідно з абзацом другим п. 14 розд. І Інструкції № 492 забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

 

Податкова знижка: за 2018 рік можна скористатися по 31 грудня поточного року

Платники податків, які протягом 2018 року сплачували проценти за іпотечним кредитом, перераховували благодійні внески неприбутковим організаціям, оплачували навчання своє або своїх дітей, страхували себе та свою родину, сплачували кошти за переобладнання транспортного засобу на альтернативні види палива, можуть скористатися правом на отримання податкової знижки.

Використати це право громадяни можуть до 31 грудня 2019 року, подавши декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї реєстрації.

Вищезазначені витрати можна включити до податкової знижки, якщо вони фактично здійснені платником податку протягом звітного податкового року та підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинні бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 

Річний перерахунок податку на доходи фізичних осіб

В грудні роботодавцям необхідно здійснити річний перерахунок заробітних плат працівників, утриманих сум ПДФО та суми наданої податкової соціальної пільги за 2019 рік. Метою проведення перерахунку є перевірка правильності нарахування податку за кожний податковий місяць звітного періоду та наявності підстав для застосування податкової соціальної пільги.

Звертаємо увагу, що Податковим кодексом передбачено два види перерахунку ПДФО: обов’язковий і добровільний.

Перерахунок ПДФО можна не проводити, якщо до зарплати працівника протягом кожного місяця звітного періоду не застосовувалася податкова пільга або у всіх місяцях звітного періоду не було перехідних виплат (наприклад, перехідних відпусткових, лікарняних тощо).

Обов’язковий перерахунок сум доходу у вигляді зарплати та наданих податкових соціальних пільгах проводиться:

-  за результатами кожного звітного податкового року при нарахуванні зарплати за останній місяць звітного року;

-   при проведенні розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги;

 під час проведення остаточного розрахунку із платником податків, який припиняє трудові відносини з роботодавцем.

Нагадаємо, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку та збору, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Коли недоплата виникає при остаточному розрахунку з працівником, який припиняє трудові відносини з роботодавцем і перевищує суму його оподатковуваного доходу за останній місяць, вона включається до складу податкового зобов'язання фізичної особи за наслідками податкового року та сплачується самостійно платником.

Якщо ж виникає переплата утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору - на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці.

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент-роботодавець відображає в податковому розрахунку за формою N 1ДФ, форму та порядок заповнення якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 N 4, в тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

Податкові агенти мають право здійснювати добровільний перерахунок сум нарахованого доходу та ПДФО для визначення правильності оподаткування. В добровільному перерахунку можуть брати участь будь-які доходи, які входять до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Нагадаємо, норми Податкового кодексу не встановлюють відповідальність за непроведення перерахунку ПДФО. Водночас не рекомендуємо відмовлятися від перерахунку, особливо якщо мають місце перехідні виплати і до доходів працівників застосовується податкова соціальна пільга, адже в цих випадках легко помилитися при обчисленні ПДФО.

Звертаємо увагу, що штрафи не застосовуються, якщо недостовірні відомості або помилки виникли в ході обов'язкового або добровільного перерахунку ПДФО згідно з пункту 169.4 ПК і були виправлені відповідно до статті 50 Податкового кодексу.

 

Про свої доходи громадяни можуть дізнатися у ДПС дистанційно

Сьогодні Державна податкова служба України пропонує платникам податків широкий спектр електронних сервісів.

Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців фізичним особам через Електронний кабінет платника надано можливість отримати відомості про отримані доходи та утримані податки, а також підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

Так, отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру можна на веб-порталі ДПС у рубриці: Фізичним особам/Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному  вигляді https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.

Також для платників функціонує довідковий сервіс Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, який дозволяє отримати відповіді на питання щодо застосування норм податкового законодавства або адміністрування єдиного внеску, а також ознайомитись з нормативними документами (http://zir.sfs.gov.ua/main).

 

Розпочніть Новий рік із новим підписом – цифровим!

Незабаром розпочнеться період масового подання звітності суб’єктами господарювання та деякими категоріями громадян. Панацеєю від псування святкового настрою в чергах, ймовірних помилок у звітності та зайвих витрат власного часу й фінансів – є дистанційне звітування.

Формувати та подавати декларації в режимі онлайн можна за допомогою спеціалізованого прозрамного забезпечення або сервісу ДПС «Електронний кабінет».

До слова, користувачі електронного кабінету можуть не лише сформувати, роздрукувати та надіслати звітність, а й скористатися іншими сервісами, інформаційна складова яких постійно розширюється та оновлюються.

Водночас, аби миттєво звітувати в один із зазначених способів, необхідно завчасно подбати про отримання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису.

Для цього потрібно звернутися до будь-якого спеціалізованого сервісного центру та варто знати, що кваліфікований надавач електронних довірчих послуг ІДД ДПС України надає електронні довірчі послуги ЕЦП безкоштовно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь