A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

До завершення кампанії декларування доходів громадян залишилося менше місяця, річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік подається до 01 липня 2020 р

Дата: 17.06.2020 13:17
Кількість переглядів: 433

  Річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік подається до 01 липня 2020 року, крім випадків передбачених розд. IV ПКУ, коли така декларація може бути подана пізніше цього строку.

  Обов’язок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначено п. 179.1 ст. 179 Кодексу.

  Також, нагадуємо, що фізична особа зобов’язана самостійно до 01 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік.

 Нагадуємо, що відповідно до змін внесених до Податкового кодексу України Законом від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короно вірусної хвороби(COVID-19)», строки подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік для громадян, які зобов’язані подати декларацію та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність перенесено до  01.07.2020 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2019 року, податкову декларацію можуть подати до 31.12.2020 року.

  Фахівці податкової радять користуватися електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua).

 

Терміни запровадження програмних РРО перенесено

До 1 серпня 2020 року перенесено введення в дію норм законодавства щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, як альтернативу класичних РРО.

Крім того, до 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО платникам єдиного податку другої – четвертої груп  незалежно від обраного виду діяльності обсяг яких протягом календарного року не перевищує ліміт 1 млн. грн, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

При цьому надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, виключено із зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

З 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО платниками єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію товарів через мережу Інтернет;

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах;

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;

- туристичні агенства і туроператори;

- діяльність готелів та подібні місця тимчасового розміщення;

- реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

 

Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів

Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, формується з урахуванням наявності/відсутності податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості за основним та неосновним місцями обліку платника. Платнику податків для отримання Довідки необхідно подати заяву про надання довідки за формою згідно з додатком 2 до Порядку №733.

Заява подається платником (на вибір):

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника;

- в електронній формі – на адресу податкового органу через приватну частину Електронного кабінету, з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Нагадаємо, що приватна частина Електронного кабінету дозволяє платнику створити та надіслати Заяву за формою J1300305 (для юридичних осіб) або F1300305 (для фізичних осіб).

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються податковим органом протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви і надається платнику безоплатно, яку платник отримує у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету/

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) електронного кабінету здійснюється після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Нагадаємо, наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733 затверджено «Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи».

 

Змінено терміни реєстрації платником ПДВ

Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни щодо термінів реєстрації платником ПДВ.

Зокрема, змінено термін подання заяви на реєстрацію платником ПДВ для платників єдиного податку в разі зміни ними ставки єдиного податку з 5% на 3%. Реєстраційна заява в цьому випадку подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (було не пізніше ніж за 15 календарних днів).

Також змінено термін подання заяви у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ. Таку заяву необхідно подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних (раніше було не пізніше ніж за 20 календарних днів).

 

Власники нерухомості - не забудьте сплатити податок!

У зв’язку з наближенням терміну сплати власниками нерухомості податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, Надвірнянське управління надає відповіді на запитання з якими найчастіше звертаються власники нерухомості.

 1. Який порядок сплати у 2020 році податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки громадянами ?

У 2020 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за 2019 рік. База оподаткування постійно оновлюється, оскільки змінюються дані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Платниками податку по житловій нерухомості є лише ті фізичні особи, хто має у власності квартиру/квартири, площа яких перевищує 60 кв.м і будинок/будинки площею більше120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. метрів. Якщо ж загальна площа квартири перевищує300 кв. м., то її власник сплатить додатково 25000 гривень на рік.

Розмір (ставку) податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад залежно від типів об’єктів нерухомості. Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена – не більше 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.метр.

2. Власники нерухомості мають право звернутися з заявою до податкової інспекції для проведення звірки ?

До 1 липня року власникам нерухомості надсилаються (вручаються) податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Податок сплачується за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

 

Податкові новації Закону №466-ІХ: на що треба звернути увагу

Зміни в Податковому кодексі, які набрали чинності 23 травня 2020 року разом з Законом України від 16.01.2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві» (далі- Закон №466).

Законом №466 врегульовано терміни сплати податків. Тепер Податковий кодекс передбачає, якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Також, запроваджено єдиний звітний період для подачі звітності з податку на додану вартість, який дорівнює календарному місяцю (у тому числі для платників єдиного податку, котрі раніше звітували щокварталу). Ці зміни зумовлені спрощенням адміністрування ПДВ, а також удосконаленням використання електронних сервісів та інформаціїних систем.

Зміни торкнулися й сплати податкових зобов’язаннь, які були донараховані контролюючим органом. За новим законом  платник податків повинен протягом 10 «робочих» днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення сплатити зобов’язання (було – «календарних», і це викликало суперечності, оскільки строк для оскарження ППР обчислювався у робочих, а не в календарних днях).

 

Новації у списанні недоїмки із ЄСВ

03.06.2020  діють норми  Закону України від 13.05.2020  №592-IX, "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників". Cписанню підлягають суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ з числа ФОП- загальносистемників та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01.01.2017, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується ПДФО.

Для цього обов'язково подають упродовж 90 календарних днів:

- ФОП-загальносистемники - держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу - звітність з ЄСВ за 2017-2020, якщо вона не була подана раніше;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, - до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника ЄСВ та звітність з ЄСВ за період 2017-2020, якщо вона не була подана раніше.

Після того, як буде підтверджено вчинення вищевказаних дій, податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову.

Податковий орган може відмовити списувати суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 до дня набрання чинності цим Законом;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Якщо ж суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, тоді податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Тоді штрафи до платника ЄСВ за наведених умов не застосовують.

Вимогу про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважатимуть відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

 

Вже в серпні можна буде протестувати «РРО в смартфоні»

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20 вересня 2019 року №128-IX передбачено запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій. Найближчим часом завершується підготовка до запуску фіскального додатку для програмного РРО, який стане доступним для повноцінного використання для всіх бажаючих на безоплатний основі з 1 серпня 2020 року. До цього часу суб’єкти господарювання матимуть змогу впродовж місяця протестувати додаток та надати пропозиції щодо його вдосконалення.

Використання програмного РРО стане обов’язковим для підприємців з 1 січня 2021 для платників єдиного податку 2-4 групи, які надають платні медичні послуги, продають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів і каменів, займаються бізнесом щодо забезпечення стравами та напоями, продають товари і послуги через Інтернет, торгують уживаними речами в магазинах і автозапчастинами, працюють в сфері туристичних послуг.

Для інших платників єдиного податку 2-4 групи обов’язково застосовувати РРО потрібно буде з 01 квітня 2021 року.

Запуск додатку «РРО у смартфоні» повинен був розпочатись ще 19 квітня 2020 року, але у зв’язку з карантинними заходами цей термін було перенесено. Це надало змогу доопрацювати інтерфейс програмного забезпечення, зробивши його більш функціональним.  Фіскальний додаток можна буде легко встановити на будь-який смартфон, планшет чи ноутбук – зазначають розробники.

 

Закони № 533 та № 540 про податкові пільги на період карантину

Закон України від 13 травня 2020 року № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короно вірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 591) вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, передбачається продовження термінів, визначених Законами України № 533 та № 540, щодо:

– строків справляння акцизного податку за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту із спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів;

– строків звільнення платників податків від застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства та законодавства зі збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (звільнення діє з 1 березня 2020 року);

– строків ненарахування пені за порушення податкового законодавства та законодавства зі збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (пеня не нараховується з 1 березня 2020 року);

– строків мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок (крім документальних позапланових перевірок щодо законності декларування бюджетного відшкодування з бюджету ПДВ та/або від’ємного значення з ПДВ більше 100 тис. грн, фактичних перевірок в частині дотримання законодавства у сфері виробництва та обігу спирту етилового, пального, алкогольних напоїв та тютюнових виробів), а також перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску (мораторій діє з 18 березня 2020 року);

– термінів зупинення перебігу строків давності, визначених статтею 102 Кодексу (терміни зупинені з 18 березня 2020 року);

– термінів зупинення перебігу строків, встановлених статтею 56 Кодексу (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість), що надійшли (надійдуть) по останній

календарний день дії карантину) (терміни зупинено з 18 березня 2020 року).

Зазначені терміни продовжуються по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Також Законом № 591 продовжено період звільнення фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств від сплати ЄСВ за себе з 1 по 31 травня 2020 року.

Оприлюднення оновленого плану-графіку у зв’язку з перенесенням планових документальних перевірок, які повинні були відбутися у період дії мораторію та не були розпочаті, здійснюється протягом 10 календарних днів з дня завершення дії карантину.

 

Якщо є податковий борг, реєстрація платника єдиного податку може бути анульована

ФОП – платник єдиного податку, у разі наявності у неї податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів, в останній день другого із двох послідовних кварталів або ж реєстрація платником єдиного податку може бути анульована за рішенням контролюючого органу шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку. Таке право надано контролюючим органам згідно ст. 299 Податкового кодексу України ( ПКУ).

Крім того, відповідно до п.п. 8 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Одночасно звертаємо увагу, що Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» встановлено, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень.

 

З 23 травня діють нові можливості для отримання податкової знижки

Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу України в частині документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки (п.166.2 ст.166 ПКУ).

Зокрема, особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати до податкового органу копії  документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку.

Звертаємо увагу, що з 23.05.2020 року відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа. Для підтвердження права такого платника на податкову знижку податкові органи використовуватимуть Державний сервіс перевірки квитанцій (check.gov.ua), який надає можливість перевірити факт оплати за кодом квитанції.

Нагадаємо, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації.

Податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які сплачують податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи - підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки податок з доходів фізичних осіб не сплачують.

Звертаємо увагу, що на офіційному порталі Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області функціонує банер «Деклараційна кампанія 2020», в якому розміщено копії нормативно-правових актів, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форму річної податкової декларації і зразок її заповнення, порядок подання декларації для отримання податкової знижки тощо.

 

Порядок продажу транспортних засобів у 2020 році

Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466) внесено зміни до ст.173 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ), яка регулює порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна.

Так, пункт 173.2 статті 173 ПКУ доповнено абзацем, який встановлює, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Отже, дохід, отриманий платником податку від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5%, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується за ставкою 18% .

Ця норма набула чинності з 23 травня 2020 року.

 

Податок на нерухомість та плата за землю на лінії зіткнення: нове у законодавстві

В рамках роз’яснювальної кампанії норм Закону України від 16 січня 2020 року № 466-IX повідомили наступне.

Змінами до підпунктів 38.6 та 38.7 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно:

– об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

– не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.

У зв'язку з цим платники податків - юридичні особи, об'єкти оподаткування яких розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, починаючи з 1 березня 2020 року самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно та плати за землю і подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, починаючи з 1 березня 2020 року.

Також, відповідно до прийнятих змін з 01.07.2020 платники єдиного податку 1 - 3 груп та 4 групи при наданні нерухомого майна в оренду не звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку.

Відзначаємо, що доповнення внесені до:

– підрозділу 6 розділу ХХ, а саме пункт 10 - у разі якщо органи місцевого самоврядування населених пунктів на лінії зіткнення не прийняли рішення про встановлення ставок земельного податку на 2020 рік, такий податок до прийняття відповідного рішення сплачується відповідно до норм цього Кодексу із застосуванням ставки у розмірі 0,01 відсотка нормативно грошової оцінки земельної ділянки;<


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь