Яремчанський міський відділ Надвірнянського управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області ІНФОРМУЄ ПРО ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ, ВІДПОЧИНКУ ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ
Яремчанський міський відділ Надвірнянського управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області ІНФОРМУЄ ПРО ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ, ВІДПОЧИНКУ ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ
Харчування дітей в дитячих садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. За безпечність та якість такого харчування, згідно вимог законодавства, відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти та оздоровлення.
Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані:
забезпечувати дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
зареєструвати потужності та/або отримувати експлуатаційний дозвіл;
забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості;
забезпечувати простежуваність харчових продуктів;розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини;
компенсувати відповідно до закону шкоду, заподіяну споживачам внаслідок споживання харчового продукту, якщо судом буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між цією шкодою і діяльністю та/або бездіяльністю оператора ринку, крім випадків, установлених законом.
Стосовно закладів освіти, оздоровлення та відпочинку, в яких організовано харчування шляхом приготування та реалізації готових страв власного виробництва, керівник такого закладу самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ)), а також щоденне меню-розклад. У разі наявності організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти, відповідно до пункту 19 розділу «Організація харчування» Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (далі – Порядку).
Звертаємо увагу, що пунктом 47 Порядку регламентовано, що у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку заборонено замовляти та використовувати/реалізовувати:
технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти,м’ясо та яйця водоплавної птиці,річкову рибу,харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту,
харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту,харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів,непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока,гриби,каву та кавові напої,рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва (крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів),газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої,непастеризовані соки,продукцію домашнього виробництва.
Також не допускається використання молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного, сметани без термічної обробки. Забороняється виготовлення кислого молока “самоквасу”, холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.