A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Надвірнянське управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області повідомляє

Дата: 10.12.2019 14:38
Кількість переглядів: 431

З Нового 2020 року змінюються реквізити бюджетних рахунків

З 1 січня 2020 року у зв’язку з тим, що Державною казначейською службою України з початку 2020 року рахунки для сплати податків і зборів  будуть відкриті відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України
від 31.12.2013 № 1203 «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі» (із змінами та доповненнями), змінюються реквізити бюджетних рахунків.

Інформація щодо реквізитів бюджетних рахунків, які будуть введені в дію з 1 січня 2020 року, після її отримання від Казначейства, буде розміщена на вебпорталах органів ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки».

 

Податок на прибуток підприємств: хто має право на пільги?

Звільнення від оподаткування прибутку підприємств передбачено ст. 142 Податкового кодексу України ( далі – ПКУ).

Відповідно до п. 142.1 ст. 142 ПКУ звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх повною власністю, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, крім підакцизних товарів, послуг із поставки підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари, де протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який видається уповноваженим органом відповідно до Закону України від 05 липня 2004 року № 2606-ІІІ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до ПКУ.

 

Оподаткування новорічних подарунків

Об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) фізичної особи - резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Разом з тим, статтею 165 Податкового кодексу України встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО, зокрема - вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО вартість дарунків, наданих такому платнику ПДФО суб’єктом господарювання, який у розрахунку на місяць не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного податкового року. Зауважуємо, якщо дитячі подарунки планується дарувати у 2020 році (тобто, нарахування такого доходу відбудеться у 2020 році), то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюватиметься виходячи з нового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2020.

 

Підприємці, які хочуть перейти на спрощену систему оподаткування з 01 січня 2020 року – не зволікайте з поданням заяви

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ), може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити раз протягом календарного року.
При цьому перехід на спрощену систему оподаткування фізична особа-підприємець може здійснити за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, ним дотримано вимоги, встановлені п. 291.4 ст. 291 ПКУ. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Таким чином, у разі прийняття рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року, тобто не пізніше 16 грудня поточного року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу за період, що залишився до кінця року після подання заяви.

 

Платник податку має право платника на податкову знижку

З 9 по 13 грудня поточного року в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права. Так, відповідно до статті 166 Податкового кодексу громадяни, які протягом звітного року здійснювали витрати, пов’язані зі сплатою за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесків на благодійність, відсотків за іпотечним кредитом, витрати на оплату оренди житла для внутрішньо переміщених осіб, витрати на переобладнання машин під біопаливо тощо мають право на повернення сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів. У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2019 року. У декларації зазначається сума одержаної зарплати за рік, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Тобто, особа, яка має намір скористатися правом на податкову знижку додає до декларації про майновий стан і доходи: копію договору про надання послуг та відповідні платіжні і розрахункові документи. Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Використати право на податкову знижку за підсумками 2018 року  громадяни можуть  до 31 грудня 2019 року. У разі, якщо платник податку не скористається правом на нарахування податкової знижки до 31 грудня п.р., таке право на наступний податковий рік не переноситься.

 

Своєчасна сплата ЄСВ

В законодавство, що регулює сплату ЄСВ, були внесені зміни, які набули чинності з 1 січня 2017 року.

Так, частиною 12 ст.9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до них фізичні особи – підприємці зобов’язані щоквартально сплачувати ЄСВ за себе на рівні мінімального страхового внеску незалежно від того здійснюють вони чи ні підприємницьку діяльність, отримано дохід від такої діяльності чи ні.

Отже, фізичні особи – підприємці, державна реєстрація припинення яких не проведена, повинні сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому ніж мінімальний страховий внесок – 22% від суми мінімальної заробітної плати.

Мінімальний щомісячний страховий внесок ЄСВ у 2019 році складає 918,06 грн., тобто квартальний платіж має бути не менше 2754,18 грн.

Звертаємо увагу, що фізичні особи – підприємці сплачують єдиний соціальний внесок за кожний квартал до 20 числа наступного місяця, тобто поквартально за 2019 рік – не пізніше 19 квітня, 19 липня, 18 жовтня та 17 січня 2020 року відповідно.

Також, слід зазначити, що у цьому випадку фізичній особі – підприємцю  зараховується страховий стаж для пенсії.

 

Маєш право знати: розмір податкової соціальної пільги у 2020 році

у 2020 році одночасно зі збільшенням прожиткового мінімуму для громадян  відбудеться чергове збільшення розміру  податкових соціальних пільг.

Податкова соціальна пільга (далі – ПСП) – це сума, на яку платник податку з доходів фізичних осіб має право зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати. ПСП зменшує базу оподаткування, що зменшує суму податку на доходи фізичних осіб і працівник отримує суму заробітної плати більшу, якби до його зарплати не застосовувалась ПСП.

Граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга у 2020 році становить 2940,0грн., цей розмір обчислюється як добуток місячного прожиткового  мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, на 1,4 та округлений до найближчих 10грн.  - (2102,0 х 1,4)  - п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ.

Отже, податкова соціальна пільга у 2020 році становитиме такі розміри:

- базова (загальна) ПСП для будь-якого платника податку – становить половину(50 %) розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року – 1051,0грн.=  (2102,0 х 50%);

-  ПСП для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, становитиме 100% сумибазової (загальної) ПСП у розрахунку на кожну таку дитину;

- ПСП для платника, який є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, та для платника, який утримує дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років - 150% суми базової (загальної) пільги, - 1576,5грн. = 150% х (2102,0 х 50%);

- ПСП для платників, визначених у п.п.169.1.4 п.169.1 ст.169 ПКУ становить 200% суми загальної пільги, - 2102,0грн. = 200% х (2102,0 х 50%).

 

Увага роботодавцям.

Надвірнянське управління  нагадує роботодавцям як податковим агентам про строки сплати податку на доходи фізичних осіб, який нараховується найманим працівникам, а саме:

- у день виплати. Це стосується доходу, який виплачуєте через банк або перераховуєте на картковий рахунок одержувачу;

- протягом трьох банківських днів після дня нарахування (надання, виплати) доходу, якщо це дохід у негрошовій формі або виплачуєте дохід готівкою;

- протягом 30 календарних днів, що йдуть за місяцем нарахування, якщо дохід нарахований підприємцем, але не виплачений одержувачу. Військовий збір сплачують у ті самі строки, що й ПДФО.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь