A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Надвірнянське управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області повідомляє

Дата: 25.02.2020 09:39
Кількість переглядів: 550

Внесено зміни щодо обліку платників єдиного внеску та оскарження зобов’язань із сплати ЄСВ

Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 14.01.2020 року №440-IX, який набрав чинності 13.02.2020 року передбачено зміни до ряду законодавчих актів, зокрема і до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 01.07.2010 №2464-VI.

Так внесено уточнення щодо взяття на облік платників єдиного внеску, а саме: якщо документ поданий в електронному вигляді і надійшов після 16 години робочого (операційного) дня, датою його отримання вважається наступний після  нього робочий (операційний) день.

Податкові органи, окрім Пенсійного фонду України зобов’язані  інформувати Фонди загальнообов’язкового соціального страхування про взяття на облік платників ЄСВ із зазначенням  податкового органу, в якому  взято на облік платника.

Крім того, від Державної податкової служби України до Міністерства фінансів України  переходять повноваження щодо встановлення форм, строків і порядку прийняття та обробки звітності, зокрема в електронній формі від платників щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Водночас створюється реєстр страхувальників до якого вноситимуть реєстраційний номер платника ЄСВ.

Не підлягатимуть оскарженню зобов'язання зі сплати єдиного внеску, які самостійно визначені платником.

Уточнено, якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному або в судовому порядку, або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня отримання узгодженої вимоги, податковий орган надсилає узгоджену вимогу до підрозділу державної виконавчої служби в електронній формі (до початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів).

Нагадаємо, що скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до податкового органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це податкового органу, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

Податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення податковим органом не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску.

 

Неправильне заповнення платіжного документа чи використання не власної банківської картки при сплаті податків призводить до штрафних санкцій

Неправильне заповнення платіжного документу, використання не власної банківської картки при сплаті податків, зборів та інших платежів призводить не лише до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету, а й до штрафних санкцій.

Для того, щоб суми податків і зборів були своєчасно сплачені і в платника не виникло податкового боргу йому слід правильно заповнити платіжний документ. Для цього, необхідно дотримуватись вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 року № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів». В цьому Порядку в доступній формі, з прикладами описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу». Зокрема наголошуємо, що в зазначеному полі обов’язковим реквізитом повинен бути реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), за яким ведеться облік платежів в інтегрованій картці платника (ІКП) в базах даних ДПС.   

У разі некоректного заповнення поля «Призначення платежу» сплачена сума податкового зобов’язання буде обліковуватись як нез’ясована, а в інтегрованій картці платника може виникнути податковий борг. Навіть у разі встановлення належності сплаченої суми її можна буде занести до потрібної ІКП тільки після письмової заяви відповідного платника. Датою зарахування коштів вважатиметься дата реєстрації такої заяви. При цьому за період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до норм Податкового кодексу України.

Також звертаємо увагу, що при сплаті податків (зборів) через платіжні термінали самообслуговування, платнику необхідно застосовувати тільки власну банківську картку. Оскільки, у разі перерахування до бюджету платежів третьою особою, сплачені суми будуть обліковуватись як нез’ясовані, а у інтегрованій картці платника обліковуватиметься податковий борг.

Зазначена норма передбачена пунктом 87.7 ст. 87 Податкового Кодексу України, яка забороняє будь-яку уступку грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам.

 

Довідку про суми виплачених доходів та утриманих податків можна отримати в Електронному кабінеті

Триває період подання декларацій державними службовцями та особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. І традиційно у ці дні зростає кількість користувачів Електронного кабінету. Сервіс дозволяє оперативно та у будь-який час отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків, необхідні для заповнення декларації. Лише за останні три дні ДПС надано понад 32 тис. відповідей на запити про доходи громадян.

Щоб скористатися послугою «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», користувачу необхідно мати кваліфікований електронний підпис. Запит на отримання такої інформації надсилається у приватній частині Електронного кабінету, вхід до якої здійснюється саме за допомогою такого електронного підпису.

Скористатися цією послугою можуть державні службовці або члени їх сімей при поданні щорічної декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відомості про отримані доходи також можна отримати у паперовому вигляді. Для цього необхідно звернутися до контролюючого органу.

Звертаємо увагу, що 10 лютого був останнім днем подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, а також сум утриманого з них податку, відповідно до якого здійснюється  накопичення інформації про доходи громадян в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Згідно з Регламентом комп’ютерної обробки податкової звітності в контролюючих органах протягом дев’яти робочих днів після граничного строку подання звіту здійснюється обробка таких відомостей, тобто останній день обробки звітності – 21 лютого 2020 року.

Отже, вже з 22 лютого цього року громадяни, які зареєстровані у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, можуть отримати відомості про свої доходи за 2019 рік.

 

Юридична особа, яка має відокремлений підрозділ, подає податкову декларацію з плати за землю до податкової інспекції за місцем знаходженням земельної ділянки

Відповідно до норм Податкового кодексу платниками земельного податку є юридичні та фізичні особи, які в установленому законодавством порядку набули права на землю. Платниками орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності є орендарі земельних ділянок юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, власники земельних ділянок, землекористувачі та орендарі земельних ділянок – юридичні особи зобов’язані самостійно щороку обчислювати суму податку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подавати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

 У разі, якщо юридична особа має філію (відокремлений підрозділ), що розташований поза її місцезнаходженням , обов’язок щодо подання податкової декларації з плати за землю виникає лише у юридичної особи, оскільки філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

При цьому така декларація з плати за землю подається до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки.

 

Продаж фізичною особою легкового автомобіля: порядок оподаткування

За загальним правилом дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Разом з тим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Отже, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом України від продажу протягом року одного легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року двох та більше легкових автомобілів (мотоциклів, та/або мопедів), підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

Крім того, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотків. 

Дохід від продажу легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів (мотоциклів, мопедів) визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому КМУ (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Якщо стороною договору купівлі-продажу є юридична особа чи підприємець, такий суб’єкт господарювання вважається податковим агентом, який утримує податок за ставкою 5 відс., або не оподатковує дохід з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної продавцем у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

При продажу легкових автомобілів (мотоциклів, мопедів) договори купівлі-продажу посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів.

Якщо при продажу легкових автомобілів (мотоциклів, мопедів) проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу, про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку.

Продавець - платник податку самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи.

Зазначена норма передбачена п. 173.1 - п. 173.4 ст. 173 Податкового кодексу України.

 

Платник єдиного податку не має право здійснювати види діяльності , які не зазначені в його облікових даних

В Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань містяться дані про види діяльності фізосіб-підприємців.

До реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про платника єдиного податку, зокрема, види господарської діяльності.

Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

 

Податкова служба затвердила перелік кодів товарів, який застосовується при моніторингу податкових накладних

ДПС України наказом від 03.02.2020 № 67 затвердила Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям ризиковості здійснення операції. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

 Цей перелік затверджено з метою реалізації норм Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», в частині визначення переліку кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК), які подано для реєстрації в ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу».

 

Застосування реєстраторів розрахункових операцій спрощується та електронізується

Застосування програмного РРО має значні переваги, у порівнянні з нині діючим.

У першу чергу виокремлюють такі позитивні моменти:

- можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

- передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет

- передбачає онлайн передачу (отримання) даних до фіскального серверу контролюючого органу;

- за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО;

- дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО;

- дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.

Водночас ДПС надаватиме інформаційну підтримку щодо реєстрації та застосування програмних РРО.

Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Платники податків зможуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Податкова служба надаватиме своє програмне рішення платникам податків безкоштовно. Технічна підтримка програмного рішення ДПС здійснюватиметься в межах встановленого фінансування.

 

У власників РРО із 19 квітня 2020 року з’являться нові обов’язки

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX від 20.09.2019 року передбачено певні зміни у порядку застосування РРО.

Зокрема, з 19.04.2020 року:

- суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, року зобов’язані створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання: протягом трьох років – на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг). Якщо ж при продажі вони здійснюватимуть розрахункові операції на програмних РРО у режимі офлайн, то мають створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання до моменту передачі електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу;

- повинні проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості;

- суб’єкти господарювання, які використовують програмні РРО, повинні будуть подавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні фіскальні звіти та електронні фіскальні звітні чеки.

Окрім того, суб’єкти підприємництва повинні будуть вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Також суб’єкти господарювання зобов’язані будуть надати контролюючим органам під час перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Крім того, вищевказані вимоги не стосуватимуться приватних підприємців-платників єдиного податку, які не є платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

 

Отримуєте іноземні доходи – задекларуйте!

Громадяни України які працюють тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Статтею 170 Податкового кодексу встановлено  Порядок оподаткування іноземних доходів, відповідно до якого, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан i доходи. Такі іноземні доходи є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Крім того, слід зазначити, що між Урядом України та Урядами інших іноземних держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування. Тому, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Податкова декларація про майновий стан і доходи  подається  громадянами за вибором у будь-який зручний спосіб:

- через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису);

- до центрів обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації);

- поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення).

Внесено зміни щодо обліку платників єдиного внеску та оскарження зобов’язань із сплати ЄСВ

Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 14.01.2020 року №440-IX, який набрав чинності 13.02.2020 року передбачено зміни до ряду законодавчих актів, зокрема і до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 01.07.2010 №2464-VI.

Так внесено уточнення щодо взяття на облік платників єдиного внеску, а саме: якщо документ поданий в електронному вигляді і надійшов після 16 години робочого (операційного) дня, датою його отримання вважається наступний після  нього робочий (операційний) день.

Податкові органи, окрім Пенсійного фонду України зобов’язані  інформувати Фонди загальнообов’язкового соціального страхування про взяття на облік платників ЄСВ із зазначенням  податкового органу, в якому  взято на облік платника.

Крім того, від Державної податкової служби України до Міністерства фінансів України  переходять повноваження щодо встановлення форм, строків і порядку прийняття та обробки звітності, зокрема в електронній формі від платників щодо нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Водночас створюється реєстр страхувальників до якого вноситимуть реєстраційний номер платника ЄСВ.

Не підлягатимуть оскарженню зобов'язання зі сплати єдиного внеску, які самостійно визначені платником.

Уточнено, якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня отримання вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному або в судовому порядку, або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня отримання узгодженої вимоги, податковий орган надсилає узгоджену вимогу до підрозділу державної виконавчої служби в електронній формі (до початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів).

Нагадаємо, що скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до податкового органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це податкового органу, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

Податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення податковим органом не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску.

 

Неправильне заповнення платіжного документа чи використання не власної банківської картки при сплаті податків призводить до штрафних санкцій

Неправильне заповнення платіжного документу, використання не власної банківської картки при сплаті податків, зборів та інших платежів призводить не лише до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету, а й до штрафних санкцій.

Для того, щоб суми податків і зборів були своєчасно сплачені і в платника не виникло податкового боргу йому слід правильно заповнити платіжний документ. Для цього, необхідно дотримуватись вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 року № 666 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів». В цьому Порядку в доступній формі, з прикладами описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу». Зокрема наголошуємо, що в зазначеному полі обов’язковим реквізитом повинен бути реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код), за яким ведеться облік платежів в інтегрованій картці платника (ІКП) в базах даних ДПС.   

У разі некоректного заповнення поля «Призначення платежу» сплачена сума податкового зобов’язання буде обліковуватись як нез’ясована, а в інтегрованій картці платника може виникнути податковий борг. Навіть у разі встановлення належності сплаченої суми її можна буде занести до потрібної ІКП тільки після письмової заяви відповідного платника. Датою зарахування коштів вважатиметься дата реєстрації такої заяви. При цьому за період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до норм Податкового кодексу України.

Також звертаємо увагу, що при сплаті податків (зборів) через платіжні термінали самообслуговування, платнику необхідно застосовувати тільки власну банківську картку. Оскільки, у разі перерахування до бюджету платежів третьою особою, сплачені суми будуть обліковуватись як нез’ясовані, а у інтегрованій картці платника обліковуватиметься податковий борг.

Зазначена норма передбачена пунктом 87.7 ст. 87 Податкового Кодексу України, яка забороняє будь-яку уступку грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам.

 

Довідку про суми виплачених доходів та утриманих податків можна отримати в Електронному кабінеті

Триває період подання декларацій державними службовцями та особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. І традиційно у ці дні зростає кількість користувачів Електронного кабінету. Сервіс дозволяє оперативно та у будь-який час отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків, необхідні для заповнення декларації. Лише за останні три дні ДПС надано понад 32 тис. відповідей на запити про доходи громадян.

Щоб скористатися послугою «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», користувачу необхідно мати кваліфікований електронний підпис. Запит на отримання такої інформації надсилається у приватній частині Електронного кабінету, вхід до якої здійснюється саме за допомогою такого електронного підпису.

Скористатися цією послугою можуть державні службовці або члени їх сімей при поданні щорічної декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відомості про отримані доходи також можна отримати у паперовому вигляді. Для цього необхідно звернутися до контролюючого органу.

Звертаємо увагу, що 10 лютого був останнім днем подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, а також сум утриманого з них податку, відповідно до якого здійснюється  накопичення інформації про доходи громадян в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Згідно з Регламентом комп’ютерної обробки податкової звітності в контролюючих органах протягом дев’яти робочих днів після граничного строку подання звіту здійснюється обробка таких відомостей, тобто останній день обробки звітності – 21 лютого 2020 року.

Отже, вже з 22 лютого цього року громадяни, які зареєстровані у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, можуть отримати відомості про свої доходи за 2019 рік.

 

Юридична особа, яка має відокремлений підрозділ, подає податкову декларацію з плати за землю до податкової інспекції за місцем знаходженням земельної ділянки

Відповідно до норм Податкового кодексу платниками земельного податку є юридичні та фізичні особи, які в установленому законодавством порядку набули права на землю. Платниками орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності є орендарі земельних ділянок юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, власники земельних ділянок, землекористувачі та орендарі земельних ділянок – юридичні особи зобов’язані самостійно щороку обчислювати суму податку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подавати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

 У разі, якщо юридична особа має філію (відокремлений підрозділ), що розташований поза її місцезнаходженням , обов’язок щодо подання податкової декларації з плати за землю виникає лише у юридичної особи, оскільки філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

При цьому така декларація з плати за землю подається до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки.

 

Продаж фізичною особою легкового автомобіля: порядок оподаткування

За загальним правилом дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Разом з тим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Отже, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом України від продажу протягом року одного легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року двох та більше лег


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь