A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Дата: 30.06.2020 12:53
Кількість переглядів: 2583

    Матеріальна допомога на оздоровлення державним службовцям передбачена профільним законом — Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889.

Грошова допомога за статтею 57 Закону № 889 є гарантованою виплатою, що виплачується один раз на рік при наданні щорічної відпустки за відповідний робочий рік. Тож коли у держоргані формують фонд оплати праці на відповідний бюджетний рік, для кожного працівника передбачають одну допомогу для оздоровлення.

      І незалежно від того, змінював державний службовець місце роботи чи ні, він має право на отримання таких коштів лише один раз. Такий вердикт винесло Мінсоцполітики у листі від 23.12.2016 № 1791/0/101-16/281.

        Перші шість місяців держслужбовцю зазвичай доводиться працювати без оплачуваної відпустки. Стаття 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504 говорить: «Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи в установі, організації».

       З цієї норми і випливає, що новоприйнятому держслужбовцеві грошова допомога на оздоровлення у повному обсязі виплачуватиметься після спливу шести місяців безперервної роботи у цьому державному органі.

Якщо державний службовець попросить поділити його щорічну відпустку, відмовити йому керівник не зможе. Бо право на поділ відпустки на частини будь-якої тривалості передбачає стаття 12 Закону № 504. Вона тільки встановлює головну вимогу для такого поділу: основна безперервна частина має тривати не менше 14 календарних днів. Тож і нарахування матеріальної допомоги державному службовцю слід здійснювати у повному обсязі саме у разі надання основної частини відпустки.

        Матеріальна допомога при звільненні працівника може виплачуватися лише у випадку, якщо перед звільненням працівник іде у відпустку — так звану відпустку з наступним звільненням.

Відповідно до вимог статті 57 Закону № 889, грошова допомога нараховується «у розмірі середньомісячної заробітної плати».

         Розрахунок середньомісячної зарплати здійснюється за Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 № 100. Цей документ приписує брати до розрахунку виплати за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, коли потрібно порахувати відпускні або здійснити розрахунок компенсації за невикористану відпустку.

У всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.

     Тож, матеріальна допомога державним службовцям, яка надаватиметься у 2020 році разом із щорічною відпусткою, розраховуватиметься за середньомісячною зарплатою за два останніх місяці, що передують місяцю надання відпустки.

       Допоки діє дисциплінарне стягнення, стаття 151 Кодексу законів про працю України забороняє застосовувати до працівника заходи заохочення.

До заохочувальних виплат належать винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми (п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5). 

           Виплата матеріальної допомоги для оздоровлення державним службовцям є обов'язковою виплатою при наданні щорічної відпустки, передбаченою Законом № 889. І немає значення, притягнуто держслужбовця до дисциплінарної відповідальності чи ні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь