A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Подати декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік можна через Електронний кабінет

Дата: 12.02.2021 09:10
Кількість переглядів: 436

Громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які впродовж минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України. Податкова знижка надається тоді, коли у фізичної особи впродовж  звітного року були такі витрати: на навчання, на отримання доступного житла за державними програмами, на оплату допоміжних репродуктивних технологій, сплата відсотків за іпотечним кредитом, внесків на благодійність, страхових платежів (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя, пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення, тощо.

Для отримання податкової знижки громадянам необхідно подати до контролюючого органу за місцем своєї  реєстрації декларацію про майновий стан і доходи. Термін подання декларації – 31 грудня 2021 року. Якщо право на отримання знижки не використане протягом року, на наступний рік воно не переноситься.

Особа, яка звертається за податковою знижкою, окрім податкової декларації про майновий стан і доходи має подати до податкового органу: копію паспорта, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку, довідку про заробітну плату, отриману протягом звітного року, копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення, тощо), документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї, копію договору з навчальним закладом, де обов’язково має бути вказана вартість освітних послуг. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку.

Зважаючи на запровадження карантину, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19),  можливо подати  декларацію про майновий стан і доходи через Електронний кабінет. Вхід до кабінету здійснюється за адресою:http://cabinet.tax.gov.ua,або через офіційний вебпортал ДПС.

 

Відстрочення податкового боргу для фізичних осіб - підприємців та самозайнятих осіб

Законом України від 04 грудня 2020 року №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» надана можливість підприємцям  здійснити відстрочення податкового боргу.

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого разом з штрафними санкціями, пенею та процентами за користування розстроченням/відстроченням не перевищує 6800 гривень.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням. При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29 грудня  2021 року.

Для того, щоб скористатись цією нормою, платнику податків необхідно звернутись з заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як в паперовому вигляді так і в електронному вигляді.

Якщо платник податків сплатив повну суму відстроченого податкового боргу не пізніше 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

 

У яких випадках РРО та/або ПРРО застосовуєтьсяз 1 січня 2022 року

Законом України від 01 грудня 2020 року №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» відкладено до 1 січня 2022 р. обов'язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб- підприємців, які є платниками єдиного податку II–IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Новим Законом скорочено раніше запропонований перелік таких ризикованих видів діяльності та визначино наступні:

• реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

• реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Внесені зміни до Закону України про збір та облік ЄСВ

У зв'язку з прийняттям Закону України від 13 травня 2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі — Закон №592) внесено низку змін до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»зі змінами (далі — Закон №2464).

Відповідно до внесених змін, зокрема, з 1 січня 2021 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи — підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім цього, статтю 4 Закону №2464 доповнено частинами п'ятою та шостою, згідно з якими відповідно передбачено звільнення від сплати за себе єдиного внеску:

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб — підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою — підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб — підприємців, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

 

Зверніть увагу! Звітність з ЄСВ змінилася

Міністерство фінансів України наказом від 05.11.2020р. № 670 «Про затвердження змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – наказ №670) вніс зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про ЄСВ.

Вступив в силу наказ № 670 01.01.2021 року, тому застосовується оновлена форма звіту з ЄСВ вперше за звітний період січень 2021 року.

Більшість платників ЄСВ щомісячну звітність востаннє подавали за грудень 2020 року. Звітність з урахуванням змін, внесених наказом № 670, подається платниками ЄСВ у разі припинення підприємницької діяльності до 28.02.2021 року.

Що стосується платників ЄСВ, які продовжують роботу, то замість щомісячного звіту з ЄСВ та квартальної форми № 1ДФ, їх чекає новий, об’єднаний, звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Називається нова форма звітності «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску». Звітний період - податковий квартал. Термін подання - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Тому за 1 квартал 2021 року нову звітність слід подати не пізніше 11 травня 2021 року.

Змінено порядок ведення обліку доходів і витрат ФОП

Законом України від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» змінено порядок ведення обліку доходів і витрат самозайнятими особами, зокрема, відмінено обов’язкове ведення паперових Книг обліку доходу та витрат, Книг обліку доходів.

Змінами встановлено, що залежно від обраної системи оподаткування самозайняті особи, починаючи з 01 січня 2021 року, мають вести облік своїх доходів (витрат) у наступний спосіб:

-фізичні особи – підприємці (ФОП) на загальній системі зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Податковий кодекс України (далі – ПКУ) надає можливість вести облік доходів і витрат у паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

-фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. ПКУ визначає, що такі особи мають можливість вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

- фізичні особи – підприємці – платникам єдиного податку першої і другої груп та платникам єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, надається право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Ці суб’єкти господарювання будуть мати можливість вести облік як у паперовому так і в електронному вигляді.

- фізичні особи – підприємці – платникам єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, також надано право вести облік у довільній формі (у паперовому або електронному вигляді) шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Платникам про використання РРО у 2021 році

Із 1 січня 2021 року касові апарати зобов’язані використовувати ті, хто здійснює реалізацію:

- технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також потрібно використовувати касові апарати ФОП-платникам єдиного податку II-IV групи, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році – 1 320 000 грн).

 

За якою податковою адресою подавати декларацію про майновий стан і доходи, якщо проживаєте не за місцем прописки?

Кампанія декларування доходів, отриманих у 2020 році, розпочалася 01 січня 2021 року та триватиме до 01 травня 2021 року.

Платник податків, який має подати річну декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем прописки, а в іншому місці, подає декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Фізичні особи, які зняті з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстровані за іншою, подають декларацію до податкового органу за попередньою адресою.

Бланки податкових декларацій безоплатно надаються контролюючими органами платникам податку на їх запит, та є загальнодоступними для населення.

Платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатну інформаційну допомогу за таким зверненням.

Податковий орган за зверненням платника податку, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь