A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Посвідчення заповіту військовослужбовця командиром військової частини

Дата: 18.08.2022 15:22
Кількість переглядів: 208

В умовах воєнного стану на території України виникло питання як посвідчувати заповіти військовослужбовців, які були залучені до забезпечення національної безпеки та оборони.

Детальніше про процедуру державної реєстрації заповітів військовослужбовців розповідає юрист Яремчанського бюро правової допомоги Вікторія Личковська.

Згідно чинного законодавства кому в Україні надано право посвідчувати заповіти військовослужбовцям?

В умовах воєнного стану посвідчувати заповіти військовослужбовців Збройних сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також працівників органів правоохоронних(спеціальних) органів, органів цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії іноземної держави можуть не лише нотаріуси, а і командири(начальники) цих формувань(органів) та інші уповноважені таким командиром(начальником) особи.

Військовослужбовець звертається до свого командира і подає йому заповіт, який посвідчується відповідно до Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Посвідчені заповіти реєструються командирами або уповноваженою особою під окремим порядковим номером у реєстрі для реєстрації заповітів і довіреностей, форма якого затверджується Міністерством юстиції. Номер під яким зареєстровано заповіт зазначається в посвідчувальному написі.

Як відбувається реєстрація такого заповіту у Спадковому реєстрі?

Після засвідчення заповіту уповноважена особа повинна надіслати документ через Генеральний штаб Збройних Сил України, Міністерство оборони чи інший відповідний правоохоронний або інший орган до Міністерства юстиції чи його територіального органу, щоб нотаріус зміг зареєструвати його у Спадковому реєстрі.

Чи встановлено конкретний термін для реєстрації такого заповіту?

Так встановлено, що територіальне представництво повинне направити отриманий заповіт на реєстрацію протягом 2 днів після його отримання, а нотаріус повинен його зареєструвати не пізніше ніж через 3 дні після надходження такого заповіту.

Територіальний орган Міністерства юстиції повідомляє Міністерству про реєстрацію заповіту, внесення відомостей про них до Спадкового  реєстру, а Міністерство юстиції повідомляє про це органу, від якого надійшли відповідні документи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь