A A A K K K
для людей із порушенням зору
Яремчанська міська рада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Управління соціального захисту та надання соціальних послуг населенню

Подбай про своє майбутнє сьогодні

       Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

10:31 09.07.2020

Легалізація заробітної плати – гарантія соціального захисту громадян

      Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. В умовах сьогодення негативним явищем нашого суспільства є нелегальна зайнятість. Це тягне за собою низку проблем і для самого працівника, а саме: втрату за цей період права на матеріальне забезпечення у випадку безробіття та у разі часткової або повної втрати працездатності, незарахування часу нелегальної роботи до страхового стажу.       Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Слід пам’ятати, що, згідно зі змінами до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які набули чинності 01.10.2011, особи мають право на призначення пенсії за віком при наявності страхового стажу не менше 15 років. Відсутність цивілізованих трудових відносин, з одного боку, позбавляє можливості працівників захисту своїх трудових прав, у тому числі й на виплату заробітної плати, на пільги, соціальні гарантії, пенсійне забезпечення, з іншого — свідчить про наявні порушення законодавства працедавцем — виплати заробітної плати працівникам «в конвертах», ухилення від сплати податків і обов’язкових платежів. Працівник, який отримує заробітну плату в «конверті», є повністю беззахисний перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, доки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та страхового стажу. Працівники повинні вимагати від своїх роботодавців офіційного оформлення та виплату заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно, не погоджуючись на виплати у «конвертах». Своєчасна й повна виплата заробітної плати працівникам не менше мінімальних соціальних стандартів, сплата платежів у Пенсійний фонд України – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат сьогодні та зростання розміру пенсій в майбутньому.

10:30 09.07.2020

“Лише оформлена відповідно до законодавства праця дає змогу заробити страховий стаж, і лише легальна заробітна плата вплине на розрахунок майбутньої пенсії“

    Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

11:31 06.07.2020

Легалізація заробітної плати і трудових відносин – соціальна захищеність кожного

  Коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

12:54 30.06.2020

Перенесення щорічної відпустки

Відповідно до ч. 10 ст. 10 Закону України «Про відпустки», черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (чи її представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, та доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

12:54 30.06.2020

Типові помилки роботодавців під час карантину Строки для звернення працівників до суду у разі порушення їх прав

         Типові помилки роботодавців під час карантину, що можуть стати причиною для подання позовів до суду, необхідно звернути увагу на строки для таких звернень. Відповідно до ст. 233 КЗпП працівники мають право звернутись за захистом порушених прав у такі строки:

13:50 12.06.2020

Порядок звільнення працівників: що необхідно знати роботодавцю (актуальне питання сьогодення).

   Звільнення працівника без додержання процедури може призвести до його поновлення на роботі через суд, виплати заробітної плати за час «вимушеного прогулу», штрафних санкцій за порушення трудового законодавства та судових витрат.

08:48 01.06.2020

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь